Zadarska gastro tradicija

Kratka povijest

Zadarska gastro tradicija razvijala se godinama i stoljećima, a u njenom razvoju veliku ulogu imala je klima, prirodni uvjeti tla i geografska pozicija. Zadarska županija omeđena je morem i otocima s jedne strane te moćnim Velebitom s druge. Utjecalo je to na navike lokalnog stanovništva i odabir poljoprivrednih i stočarskih kultura, a uslijed svih tih faktora nekoliko je proizvoda i djelatnosti kojima se danas ponosimo. To su izlov ribe na otocima, s posebnim fokusom na plavu ribu tj. izlov tune koja se danas izvozi diljem svijeta, a posebno u Japan; zatim vrhunski sir svjetske klase s otoka Paga te višnja maraska koja predstavlja same temelje proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića u Zadru, povijesno kroz talijanske obitelji i tvornicu Maraska, sa svojim najpoznatijim proizvodom - Maraschinom. Osim toga, vinari Zadarske županije diče se sortom maraština, autohtonom sortom sjeverne Dalmacije, za koju dobivaju priznanja iz godine u godinu. Proizvodnja soli i maslinici koji krase zadarske krajolike nešto su čime se regija ponosi. Naravno, neizostavni su i mali poljoprivrednici kao vrijedni dobavljači voća i povrća za ugostiteljstvo.

Zadar gastro tradition
Zadar gastro tradition

Gdje je danas

Danas Zadar i pojedini njegovi ugostitelji i dalje ustraju u opskrbljivanju lokalnim namirnicama svojih restorana i ostalih objekata. Time ne samo da gostu daju vrhunsku vrijednost i pravi lokalni doživljaj već dugoročno rade na promociji lokalne gastronomije Zadra i okolice. Picnic je jedan od takvih gastro subjekata koji se trudi čim više inzistirati na lokalnim namirnicama i pretvaranju istih u kreativna i moderna jela koja će oduševiti strane i domaće goste koji nam dolaze u posjet. Veza između restorana i OPG-ova postaje sve izraženija a to znaju prepoznati i turisti koji u Zadar dolaze. Tako se na različitim jelovnicima mogu naći deserti s domaćim smokvama i sirom, selekcija vina iz Zadra i zadarskog zaleđa (maraština, merlot, syrah…), riba iz zadarskog kanala i drugi sjajni proizvodi malih proizvođača.

Uloga Picnica

Picnic je ugostiteljski koncept koji uzima najbolje od dva svijeta - moderne i lifestyle gastronomije s jedne strane te lokalnih i tradicionalnih sastojaka s druge strane, i kombinira ih u vrsna jela koja će se svidjeti ciljanoj publici. Nastojimo kontinuirano usko surađivati s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Zadarske županije te malim poduzetnicima koji gastronomske sastojke kreiraju iz ljubavi i strasti. Na taj način ono što dolazi za stol naših gostiju predstavlja simbiozu između nekoliko sjajnih lokalnih projekata i oni dobivaju odličnu kvalitetu za cijenu koju plaćaju. Naša jela i kokteli odraz su želje da modernom potrošaču ponudimo nešto dovoljno kreativno za njegov ukus a da opet odražava realnost i karakter zadarske poljoprivredne i obrtničke zajednice. Na taj način želimo biti dio budućnosti gastronomske scene u Zadru na način da predvodimo trendove i uključimo i druge ljude u tu budućnost. Pridružite nam se!

Zadar gastro tradition